PRlTET të ndodhë nesër! Stuhia ‘e papritur’ do G0DASË Tokën më 3 gusht

Erërat diellore me shpejtësi të lartë nga një “vrimë” në atmosferën e Diellit do të godasin fushën magnetike të Tokës të mërkurën (3 gusht), duke shkaktuar një stuhi të vogël gjeomagnetike G-1.

Parashikuesit e Qendrës së Parashikimit të Motit Hapësinor të Administratës Kombëtare të Oqeanit dhe Atmosferës (SWPC) bënë parashikimin pasi vëzhguan se “materiali i gaztë po rrjedh nga një vrimë jugore në atmosferën e Diellit”, sipas spaceweather.com.

Vrimat koronale janë zona në atmosferën e sipërme të Diellit ku gazi i elektrizuar (ose plazma) i yllit tonë është më i ftohtë dhe më pak i dendur.

Vrima të tilla janë gjithashtu aty ku linjat e fushës magnetike të Diellit, në vend që të kthehen në vetvete, rrezohen nga jashtë në hapësirë.

Kjo mundëson që materiali diellor të shpërthejë në një “përrua” që udhëton me shpejtësi deri në 2.9 milionë kilometra në orë, sipas Exploratorium, një muze shkencor në San Francisko.

Gjatë këtyre stuhive, fusha magnetike e Tokës kompresohet pak nga valët e grimcave shumë energjike, të cilat rrjedhin poshtë linjave të fushës magnetike pranë poleve dhe trazojnë molekulat në atmosferë, duke çliruar energji në formën e dritës për të krijuar aurora shumëngjyrëshe, të ngjashme me ato që përbëjnë Dritat Veriore.

Si një stuhi gjeomagnetike G1, ajo ka potencialin të shk aktojë luhatje të vogla në rrjetet e energjisë dhe të ndikojë në disa funksione satelitore, duke përfshirë ato për pajisjet celulare dhe sistemet GPS.

Ai gjithashtu do të sjellë aurorën deri në Michigan dhe Maine të SHBA-së.

Kjo stuhi vjen ndërsa Dielli hyn në fazën e tij më aktive të ciklit afërsisht 11-vjeçar, ndërsa zakonisht merr 15 deri në 18 orë për të arritur në Tokë, sipas Qendrës së Parashikimit të Motit Hapësinor.

Shkencëtarët parashikojnë që aktiviteti i Diellit do të rritet në mënyrë të qëndrueshme për vitet e ardhshme, duke arritur një maksimum të përgjithshëm në vitin 2025 përpara se të ulet përsëri.

Shkencëtarët mendojnë se stuhia më e madhe diellore e dëshmuar ndonjëherë gjatë historisë bashkëkohore ishte ajo në Carrington më 1859, e cila lëshoi afërsisht të njëjtën energji sa 10 miliardë b om ba atomike.

Pas përp lasjes në Tokë, rryma e fuqishme e grimcave diellore bëri që aurorat më të shndritshme se drita e Hënës së plotë të shfaqen deri në Karaibe.

Nëse një ngjarje e ngjashme do të ndodhte sot, paralajmërojnë shkencëtarët, ajo do të shkaktonte d ëme në vlerë prej disa trilionëve dhe do të shk aktonte ndërprerje të mëdha të energjisë elektrike, njësoj si stuhia diellore e vitit 1989 që shk aktoi ndërprerje në të gjithë provincën kanadeze të Quebec, njoftoi NASA.

Published
Categorized as Lajme

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *