“Nëse i shihni duhet të qani për atë që ju pret”, parashikimi shekullor po bëhet realitet

Niveli i ujit ka rënë në lumenjtë kryesorë anembanë Europës dhe kontinenti po vuan nga një thatësirë historike. Në shtretërit e thatë të lumenjve kanë dalë mesazhe paralajmëruese shekullore, raportojnë vendasit.

Gurët “e tmerr.shëm” njihen si “Hungersteine “, ose “Gurët e urisë”, tha reporteri lokal gjerman Olaf Koens në një postim në Twitter më 11 gusht.

Një nga këta gurë është i ngulitur në lumin Elba , i cili shkon nga malet e Çekisë përmes Gjermanisë deri në Detin e Veriut, shkroi në të njëjtën ditë gazetari i POLITICO, Aitor Hernández-Morales.

Guri, që daton nga një thatësirë në 1616, është përsëri i dukshëm në shtratin e thatë të lumit, tha Hernández-Morales. Paralajmërimi thotë, “Wenn du mich seehst, dann weine” – “Nëse më shihni, qani”.

“Gurët e urisë” si ky u përdorën si “pika referimi hidrologjike” në të gjithë Europën Qendrore, raportoi NPR kur gurët u shfaqën për herë të fundit gjatë një thatësire të vitit 2018.

“Mbishkrimet bazë paralajmërojnë pasojat e thatësirës. Ai shprehej se thatësira kishte sjellë një korrje të keqe, mungesë ushqimi, çmime të larta dhe uri për njerëzit e varfër.” Gurët përkujtojnë thatësirat historike, thanë studiuesit.

Thatësira aktuale e Europës është sigurisht historike. Shkencëtarët në Observatorin Europian të Thatësirës thanë se thatësira është në rrugën e duhur për të qenë më e keqja në 500 vitet e fundit, raportoi Sky News.

Sipas observatorit të thatësirës, 47% e Europës është në kushte paralajmëruese thatësire, që do të thotë se toka ka një deficit lagështie. Një tjetër 17% është në gatishmëri, që do të thotë se bimësia në zonë po preket nga kushtet e thata.

Lumenjtë kryesorë në Gjermani, Itali dhe Angli, respektivisht Rhine, Po dhe Thames, po thahen, raporton DW. Gazeta raportoi se lumenjtë janë “shumë të thatë, shumë të ulët dhe shumë të ngrohtë”, gjë që ka pasoja në jetën e egër, ekonominë dhe njerëzit.

Nivelet e ujit në lumin Rhine janë rreth gjysma e thellësisë së tyre të zakonshme për këtë periudhë të vitit, ku disa pjesë kanë nivele edhe më të ulëta uji, raporton DW. Kjo e ka bërë transportin në lumë pesë herë më të shtrenjtë, sepse anijet e mallrave duhet të mbajnë më pak peshë për t’u siguruar që ato të mos përmbyten, raportoi Reuters. Në Itali, kryeministri tha se vendi po përjeton, “krizën më të rëndë të ujit të 70 viteve të fundit”.

Thatësira vjen pas muajsh temperaturash të larta dhe reshjeve të pakta , raportoi The Washington Post. Ndryshimet klimatike të shkaktuara nga njerëzit kanë kontribuar gjithashtu në “intensitetin, frekuencën dhe kohëzgjatjen e ngjarjeve të nxehtësisë” dhe thatësirat e përforcuara, raportoi gazeta. Burimi: GOTA NEWS ALBANIA

Published
Categorized as Lajme

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *