Paralajmërimi i sinoptikanëve: Ne shtator, do të paguajmë çmim shumë të lartë! Ja rreziku

Ka edhe pak dite nga shtatori dhe fillimi i një vjeshte meteorologjike që këtë vit mund të jetë ndryshe nga zakonisht.
Sipas përditësimeve të fundit nga Qendra Europiane dhe ACCUWEATHER, në fakt, perspektivat për muajin e parë të vjeshtës janë alarmante, aq sa mund të përballemi me një stinë ekstreme, të karakterizuar nga një rrezik serioz përmbytjesh.

Por le të ecim me radhë duke analizuar të gjitha lajmet për të kuptuar më mirë arsyet e këtyre shqetësimeve të para duke analizuar projeksionet zyrtare për vjeshtën e ardhshme, trend ky që lë pak vend për dyshime.

Vera e vitit 2022 po rezulton të jetë vërtet intensive për sa i përket temperaturave, veçanërisht në pjesën e fundit sezonale gjatë së cilës ato arritën maja shumë të larta, madje duke arritur në 50 ° C në Siçili, duke rënduar problemin e thatësirës dhe zjarreve në shumë prej rajoneve.
Për të konfirmuar të gjitha këto, të dhënat e para mbërrijnë në korrikun e kaluar, rezultati më i nxehtë i regjistruar ndonjëherë në planetin Tokë.

Kjo vapë e fortë, përveçse shkakton shqetësim fizik për njerëzit, ndikon edhe në temperaturën e deteve, me vlera që tashmë kanë arritur rreth 28/30°C në shumicën e pellgjeve: bëhet fjalë për një anomali rreth 4. / 5 ° C mbi mesataret e referencës, siç mund ta shohim nga harta e bashkangjitur.

E gjithë kjo përkthehet në një energji më të madhe potenciale, që është karburanti i nevojshëm për zhvillimin e fenomeneve ekstreme.
Këto kushte, për shembull, mund të çojnë në zhvillimin e Medicane (ose TLC) në zonat jugore, domethënë një lloj “uraganesh mesdhetare”, të cilat formohen kur një presion i ulët ushqehet nga ujërat e ngrohta të Mesdheut dhe zhvillohet. Karakteristikat e stuhive tropikale. . Megjithëse ato shpesh kanë një kohëzgjatje të shkurtër, Medicane mund të sjellë shira të dendur dhe erëra të forta deri në 120 km / orë.

Sipas parashikimeve të AccuWeather, vëmendje maksimale duhet t’i kushtohet edhe rajoneve Qendër-Veri për shkak të rrezikut serioz nga përmbytjet. Kjo periudhë e vitit është shpesh mjaft delikate për shkak të kontrasteve të forta që krijohen midis masave ajrore krejtësisht të ndryshme: ato të fundit të nxehta nga njëra anë dhe të parat e ftohta drejt zbritjes nga Evropa Veriore nga ana tjetër.

Kronika e së kaluarës së afërt, fatkeqësisht, është e mbushur me përmbytje të papritura që mund të shkaktojnë rrëshqitje dheu, përmbytje rrufe dhe stuhi të forta. Edhe një herë, temperaturat e ujërave sipërfaqësore të deteve tona duhet të monitorohen me kujdes, të cilat mund të ofrojnë energjinë e nevojshme për zhvillimin e qelizave masive të stuhisë, parashikimi i të cilave është i mundur vetëm disa ditë më vonë, veçanërisht në lidhje me udhëtimin që ata bëjnë.

EVROPA. Së fundi, duke hedhur një vështrim në pjesën tjetër të kontinentit, në muajt e ardhshëm pritet që 1 deri në 3 stuhi tropikale të arrijnë Ishujt Britanikë, Spanjën veriperëndimore dhe Portugalinë, duke shkaktuar reshje të bollshme dhe stuhi përgjatë brigjeve më të ekspozuara.
E ngrohtë me temperatura shumë mbi mesataret klimatike në vend të Evropës Lindore ku do të mbetet një fushë jashtëzakonisht e ashpër me presion të lartë.

Published
Categorized as Lajme

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *