Shtangen ekspertët, fenomeni i pazakontë po ndodh në mes të shkretëtirës në Arabi (VIDEO)

Një skenë e rrallë dhe tejet befasuese ka ndodhur ditën e djeshme kur ujërat e rrëmbyeshëm mbuluan një pjesë të zonës Nafud Al-Dahi në shkretëtirën e Arabisë Saudite juglindore, një nga vendet më të thata në botë.

Uji e ktheu shkretëtirën në një oaz të lagësht. Përdoruesit e mediave sociale qarkulluan video të skenës madhështore të ujit që rrjedh nëpër rërë, pasi rajoni dëshmoi rënien e shirave të dendur gjatë ditëve të fundit.

Zaaq: Ndryshimet janë të pashmangshme

Eksperti i motit dhe meteorologjisë Dr. Khaled Al-Zaqaq shpjegoi për Al Arabiya.net se bota po jeton në një epokë në të cilën ndryshimet klimatike janë bërë një realitet universal dhe i padiskutueshëm, duke theksuar se këto ndryshime po vijnë në mënyrë të pashmangshme.

Ai gjithashtu shtoi se këto ndryshime janë të ndara në dy pjesë, të cilat do të jenë në interes të vendeve arabe, ndërsa do të kenë ndikim negativ në vendet evropiane dhe disa vende aziatike.

Ai theksoi se Gadishulli Arabik do të jetë dëshmitar i këtyre ndryshimeve nga veriu në jug dhe nga lindja në perëndim të tij, duke përmendur ndryshimet e jashtëzakonshme që po përjeton pjesa jugperëndimore e Arabisë Saudite.

Ai shtoi se në të kaluarën quhej “Lagja e Zbrazët” për shkak të zbrazëtisë së jetës në të si pasojë e mungesës së shiut.

Kohët e fundit ka filluar të bjerë shi çdo vit, dhe luginat e groposura në rërë kanë marrë sërish jetë dhe kjo është dëshmi bindëse se ndryshimet klimatike po vijnë pashmangshmërisht, sipas tij.

Sekretet… një pasuri uji nën rërë

Disa vite më parë, Shërbimi Gjeologjik i Arabisë Saudite botoi një libër 400 faqesh të titulluar “Lagja e Zbrazët… Deti i madh i rërës”.

Një raport saudit zbuloi se brendësia e lagjes së zbrazët përmban një pasuri të madhe ujore dhe liqene të freskët, përbërja e të cilëve daton në epokat e “Pleistocenit të Sipërm” dhe “Holocenit të Poshtëm”.

Studiuesit kanë zbuluar se “Lagja e Zbrazët” përfshin mbetjet e liqenit të tretë më të madh në botë, dhe një rrjet lumenjsh që rridhnin 6000 vjet më parë.

Pra, a tregon ajo që po dëshmojmë tani për shirat e jashtëzakonshëm dhe rrjedhjen e ujit të ëmbël në shkretëtirën e “Lagjes së Zbrazët” për kthimin e Gadishullit Arabik në livadhe të gjelbëruara?!

Published
Categorized as Lajme

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *