“Pasaportat e Arta”, aIarmi nga mediat holandeze: Rama po rrezikon anëtarësimin e Shqipërisë në BE

Mediat holandeze i kanë kushtuar një artikull planit të qeverisë shqiptare për tu siguruar pasaporta shqiptare investitorëve të huaj. Sargasso shkruan se me këtë plan që kryeministri Edi Rama po bën është duke rrezikuar pranimin e Shqipërisë në Bashkimin Evropian.

Në shkrimin shpjegues të medias holandeze shkruhet se kjo është e ndaluar rreptësisht nga Brukseli, pasi në këtë mënyrë oligarkët rusë, kinezë dhe të tjerë mund të marrin një pasaportë dhe të lëvizin lirshëm kudo në vendet e BE-së. Po ashtu në shkrim bëhet me dije se si Malta dhe Qipro që e kanë futur këtë ligj e kanë pezulluar tani me nisjen e luf tës në Ukrainë.“Shqipëria kërkon t’u sigurojë investitorëve të mëdhenj një pasaportë shqiptare.

Plani është pjesë e legjislacionit të Partneritetit Publik-Privat (PPP) që lejon qeverinë t’ua shesë tokën kompanive të huaja të pasura. Me këtë kryeministri Edi Rama po rrezikon shumë probleme me pranimin e vendit të tij në BE. Në Bruksel po rritet kundërshtimi ndaj të ashtuquajturave ‘pasaporta të arta’të cilat, në veçanti, shtetet më të vogla anëtare si Qiproja dhe Malta kanë sjellë huadhënës të huaj.

Kushdo që investon më shumë se një shumë të caktuar në prona të paluajtshme ose në një kompani do të marrë një pasaportë në këto vende që i jep akses në të gjithë BE-në, udhëtim falas, por mbi të gjitha sipërmarrje falas. Oligarkët rusë, kinezët e pasur dhe sheikët e naftës kanë përfituar tashmë nga kjo. Tregtia e pasaportave kryhet përmes Byrosë Zvicerane Henley & Partners.

Byroja mori këshilla nga profesori i Groningenit Kochenov, i cili përfundimisht duhej të jepte dorëheqjen pas një raporti nga Nieuësuur për përdorimin e ekspertizës së tij. Malta ka pezulluar programin e saj për rusët dhe bjellorusët pas pushtimit rus të Ukrainës. Qiproja përpunon vetëm aplikimet në pritje. Parlamenti Evropian ka votuar në favor të një ndalimi. Por lëshimi i pasaportave është ende një çështje e vetë shteteve anëtare”, thuhet në artikull. Më tej thuhet se kryeministri Rama duket se prej disa vitesh ka qenë në favor të këtyre ‘pasaportave të arta’ pasi mori pjesë në një konferencë të Henley & Partners në Londër.

Me sa duket, të ardhurat nga investimet e huaja, të çfarëdo natyre, tejkalojnë përshtatjen me kërkesat e BE-së për pranueshmëri. Interesi i investitorëve në këtë rast nuk është plotësisht i qartë. Çfarë duhet të bëjnë ata me një pasaportë shqiptare që nuk mund ta përdorin për momentin në BE dhe që mund të çojë edhe në vonesë të negociatave të pranimit? Çfarë ka për të ofruar Rama? Përparësi të veçanta vendndodhjeje që nuk i kanë shqiptarët? Përjashtim nga taksat në kurriz të thesarit të shtetit?

A duhet të mendojmë për një rrugë pastrimi parash? Ky i fundit ishte një nga kundërshtimet ndaj praktikave të Qipros dhe Maltës. Shqipëria ka reaguar me shqetësim ndaj shpalljes së dhënies së ‘pasaportave të arta’ sepse ajo që në thelb është çështje sigurie dhe detyrë shtetërore mund të privatizohet përfundimisht.

Qeveria tashmë ka krijuar një agjenci të posaçme për të, Agjencinë për Programet e Veçanta të Shtetësisë. Kreu i Agjencisë tha se nuk janë ende më larg se një hetim për një agjenci ndërkombëtare që mund të promovojë pasaportën shqiptare. Lëshimi aktual i shtetësisë dhe kontrollet e nevojshme të sigurisë do të mbeten nën juridiksionin e shtetit. Është e dyshimtë nëse kjo do ta qetësojë Bashkimin Evropian.

Published
Categorized as Lajme

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *