Lajm i bujshëm! Ndahet nga jeta presidenti që bëri ‘namin’ në botë

Mikhail Gorbachev, i cili i dha fund Luf tës së Ftohtë pa gjakderdhje, por nuk arriti të parandalonte rënien e Bashkimit Sovjetik, vdiq këtë të martë në moshën 91-vjeçare, cituan agjencitë ruse të lajmeve të thonë zyrtarët e spitalit.

Gorbaçovi, presidenti i fundit sovjetik, lidhi marrëveshje për reduktimin e armëve me Shtetet e Bashkuara dhe partneritete me fuqitë perëndimore për të hequr perden e hekurt që kishte ndarë Evropën që nga Luf ta e Dytë Botërore dhe për të sjellë ribashkimin e Gjermanisë.

Kur protestat pro-demokracisë përfshinë vendet e bllokut sovjetik të Evropës Lindore komuniste në vitin 1989, ai u përmbajt nga përdorimi i forcës – ndryshe nga udhëheqësit e mëparshëm të Kremlinit që kishin dërguar ta nke për të shtypur kryengritjet në Hungari në 1956 dhe Çekosllovaki në 1968.

Por protestat nxitën aspiratat për autonomi në 15 republikat e Bashkimit Sovjetik, të cilat u shpërbënë gjatë dy viteve të ardhshme në mënyrë kaotike.

Pasi u bë sekretar i përgjithshëm i Partisë Komuniste Sovjetike në vitin 1985, vetëm 54 vjeç, ai kishte vendosur të rigjallëronte sistemin duke futur liri të kufizuara politike dhe ekonomike, por reformat e tij dolën jashtë kontrollit.

Published
Categorized as Lajme

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *