Mos e shtyni alarmin e zgjimit! Do të çoheni urgjent nga shtrati kur të mësoni arsyen pse

Për shumë njerëz, zgjimi në mëngjes është një makth i vërtetë dhe gjithmonë e shtyni alarmin për pesë minuta pastaj pesë të tjera… Megjithatë, studimet tregojnë se ky zakon është shumë i keq për shëndetin. Studiuesit zbuluan se ata që shtynin alarmin kishin një ritëm më të lartë të zemrës në krahasim me ata që ngriheshin menjëherë.

Një studim nga Universiteti i Notre Dame zbuloi gjithashtu se ata njerëz kanë më shumë gjasa të kalojnë orën e fundit para se të zgjohen në gjumë të lehtë, edhe pse alarmi bie vazhdimisht. Megjithatë, ata që nuk e shtynë alarmin përfituan nga një gjumë më i thellë në orën e fundit, ndaj hulumtimi këshillon që të heqin dorë nga ky zakon.

Është zbuluar gjithashtu se një ritëm i lartë i zemrës në pushim mund të jetë një faktor kyç që lidh gjumin e dobët dhe sëmundjet e zemrës. Një studim tjetër zbuloi se njerëzit që shkonin në shtrat deri në 30 minuta më vonë se koha e tyre e zakonshme e gjumit kishin tendencë të kishin rrahje më të larta të zemrës gjatë gjithë natës dhe shpesh edhe ditën tjetër.

Këto zakone të gjumit janë shqetësuese sepse një ritëm i rritur i zemrës në pushim është një faktor i njohur rreziku për sëmundjet e zemrës, si dhe diabetin. Për shembull, një studim i vitit 2019 zbuloi se burrat e moshës 50 vjeç me një rrahje zemre në pushim më shumë se 75 rrahje në minutë kishin dy herë më shumë gjasa të vdisnin nga sëmundjet e zemrës gjatë 20 viteve të ardhshme sesa ata me një rrahje zemre prej 55 rrahje në minutë. minutë ose më pak.

Një studim tjetër i vitit 2013 zbuloi se rrahjet e larta të zemrës në pushim te meshkujt shoqëroheshin me një gjendje më të ulët fizike dhe presion më të lartë të gjakut, peshë trupore dhe nivele të yndyrës në gjak. Sa më i lartë të jetë rrahjet e zemrës së një personi në pushim, aq më i lartë është rreziku i vdekjes së parakohshme. /abcnews.al.

Published
Categorized as Lajme

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *