Erdogan nuk ndalet! Turqia dhe Greqia do të shkojnë drejt një lu fte të pashmangshme”

“Një luf të midis Turqisë dhe Greqisë pritet të jetë shumë afër” kështu tha Michael Rubin, një anëtar i lartë i Institutit Amerikan të Ndërmarrjeve (AEI).

Sipas ahvalnews.com, Turqia ka pus htuar 1/3 e Qipros. Ajo ka përdorur kundër arm enëve avionët F-16 dhe Forcat Speciale.

Zyrtarët irakianë thonë se Turqia ka ndërtuar 68 pika ushtarake në territorin e saj, duke filluar nga njësitë e vogla në nivel toge, deri tek një bazë e madhe.

Mediat flasin për 4 faktorë ku së pari, Erdogan është haptazi revanshist. Ai synon të rishikojë – gjithnjë në favor të Turqisë – Traktatin shekullor të Lozanës, që përcaktoi kufijtë e Turqisë me Greqinë dhe Bullgarinë.

Turqia po shkel hapësirën ajrore greke dhe po pushton territorin qipriot, dhe jo anasjelltas. Sekretari i Shtetit, Anthony Blinken, duhet ta bëjë të qartë këtë gjë. Ekuivalenca morale dhe gënjeshtra, nuk janë bazë për paqen dhe drejtësinë.

Së dyti, ekonomia e Turqisë po shkon drejt kolapsit. Erdogan u ngjit në pushtet dy dekada më parë në kushtet e një pakënaqësisë së madhe popullore ndaj inflacionit, dobësisë së lirës turke dhe korrupsionit të elitës në pushtet.

Published
Categorized as Lajme

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *