Përballja me Azerbajxhanin, Armenia bën lëvizjen DlREKTE drejt fuqive botërore

Përleshjet shpërt hy en midis trupave të Azerbajxhanit dhe Armenisë, njoftuan agjencitë e lajmeve herët të martën, në një rifillim të ar miqës ive me dekada të vjetra të lidhura me territorin e diskutueshëm të Nagorno-Karabakut.

Azerbajxhani, i cili rivendosi kontrollin e plotë mbi te rritorin në një konflikt gjashtëjavor në vitin 2020, pranoi se ka vi kti ma midis forcave të tyre. Armenia nuk përmendi humbje, por tha se përl eshjet vazhduan gjatë natës.

Qeveria e Jerevanit tha se do të përdorte një marrëveshje bashkëpunimi me Rusinë dhe do t’i apelonte një blloku sigurie të udhëhequr nga Rusia, Organizatës së Traktatit të Sigurisë Kolektive, si dhe Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara, raportoi Interfax.

Përveç presidentit rus Vladimir Putin, kryeministri armen, Nikol Pashinyan ka telefonuar presidentin francez Emmanuel Macron dhe sekretarin e shtetit të Shteteve të Bashkuara, Antony Blinken, për të diskutuar situatën.

Blinken kërkoi një fund të menjëhershëm të ar miqë sive për të cilat secila palë ka fajësuar tjetrën.

“Disa pozicione, strehimore dhe pika të përforcuara të forcave të armatosura të Azerbajxhanit … u vunë nën granatime intensive nga ar më të kalibrave të ndryshëm, duke përfshirë mor taja, nga njësitë e ushtrisë armene,” cituan agjencitë një deklaratë të Ministrisë së Mbrojtjes të Azerbajxhanit.

“Si pasojë ka humbje në personel dhe dë mtime të infrastrukturës ushtarake”.

Deklaratat e Azerbajxhanit thanë se forcat armene ishin angazhuar në aktivitetin e inteligjencës në kufirin e saj, kishin lëvizur ar më në zonë dhe të hënën mbrëma kishin kryer operacione minerare.

Ai tha se veprimet e tij ishin “në natyrë rreptësisht lokale që synonin objektivat ushtarake”.

Ministria e Mbrojtjes e Armenisë tha: “Të sht ënat intensive po vazhdojnë – filluan si rezultat i një pro vok imi në shkallë të gjerë nga pala Azerbajxhane. Forcat e ar matosura të Armenisë kanë nisur një përgjigje proporcionale.”

Konf likti shpërt heu për herë të parë në fund të viteve 1980, kur të dyja palët ishin nën sundimin sovjetik dhe forcat ar mene pus htuan një pjesë të te rritorit pranë Nagorno-Karabkah – i njohur prej kohësh ndërkombëtarisht si te rritor i Azerbajxhanit, por me një popullsi të madhe ar mene.

Azerbajxhani i rifitoi ato te rritore në luf ti met e vitit 2020, të cilat përfunduan me një ar mëpushim të ndërmjetësuar nga Rusia dhe mijëra banorë që u kthyen në shtëpitë nga të cilat kishin ikur.

Udhëheqësit e të dy vendeve janë takuar disa herë që atëherë për të arritur një traktat që synon të vendosë një paqe të qëndrueshme.

Published
Categorized as Lajme

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *