Po gërmonte, fermeri mbetet pa fjalë nga ajo që gjen,: Është një nga thesaret më të mëdha… (FOTO)

Një fermer palestinez ka zbuluar një mozaik të zbukuruar bizantin në dysheme ndërsa përpiqej të mbillte një pemë ulliri në tokën e tij në Rripin e Gazës.

Salman al-Nabahin tha se ai dhe djali i tij kishin gërmuar në tokë kur zbuluan reliktin. Më vonë ata zbuluan disa seksione të tjera që përshkruanin kafshë dhe zogj shumëngjyrëshe.

Sipas BBC, ekspertët e kanë quajtur atë një nga thesaret më të mëdha arkeologjike të gjetura ndonjëherë në Gaza. Nabahin i tha agjencisë së lajmeve Reuters se kishte kuptuar se mozaiku i përkiste epokës bizantine pas kërkimit në internet.

“Unë e shoh atë si një thesar, më të shtrenjtë se një thesar. Është një trashëgimi palestineze,” tha zoti Nabahim.

Arkeologu René Elter, nga Shkolla Biblike dhe Arkeologjike Franceze e Jerusalemit, tha se mozaiku ishte “i jashtëzakonshëm”.

“Këto janë dyshemetë më të bukura të mozaikut të zbuluara në Gaza, si për nga cilësia e paraqitjes grafike ashtu edhe për nga kompleksiteti i gjeometrisë. Kurrë nuk janë zbuluar dyshemetë me mozaik të kësaj finese, kjo saktësi në grafikë dhe pasuri e ngjyrave në Rripin e Gazës”, tha ai.

Ministria Palestineze e Turizmit dhe Antikiteteve tha se ekspertë ndërkombëtarë po silleshin për të përfunduar gërmimin e vendit. Rripi i Gazës dikur ishte një rrugë tregtare plot gjallëri për qytetërimet. Është i pasur me antika.

Perandoria Bizantine ishte gjysma lindore e Perandorisë Romake, e cila mund të gjurmohet në vitin 330 pas Krishtit dhe mbijetoi për më shumë se një mijë vjet.

Published
Categorized as Lajme

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *