Vladimir Putin luan kartën “rezervë”, nis plani i tij që po shpërndahet me shpejtësi

Deti Mesdhe përfaqëson një pikë strategjike për Vladimir Putinin, atë të hyrjes në Detin e Zi dhe Detin Azov. Luftanije, kryqëzorë dhe nëndetëse, ndoshta edhe ato bërt hamore. Tra fiku i automjeteve ruse nuk ndalet në zemër të Detit Mesdhe.

Nëse konf likti vazhdon i pandërprerë në Ukrainë, jehona e atij konflikti është shtrirë në Mare Nostrum, ku marina ruse vazhdon të forcojë praninë e saj. Nga ana tjetër qëllimi i Moskës është i qartë: të sfidojë NATO-n , t’i bëjë bllokut perëndimor të kuptojë se Kremlini nuk ka frikë nga asgjë dhe askënd.

“Sot nuk ka më asnjë krizë rajonale që prek vetëm zonën në të cilën ndodh. Konflikti ukrainas krijon tensione në zona të tjera”, edhe për këtë arsye” për momentin ne e konsiderojmë Rusinë si një kërc ënim në Mesdhe”, shpjegoi Lorenzo Guerini , Ministër i Mbrojtjes, duke folur në konferencën e Limes “ditët e detit” në Trieste.

Nis zbatimi i planit të Moskës

Vladimir Putin po nis zbatimin planit sekret, atë të politikës detare ambicioze në Arktik, Detin e Zi, Oqeanin Indian dhe pikërisht në Mesdhe, me një flotë të fortë dhe një rritje të arsenalit të raketave.Vetëm disa javë më parë, anijet e Moskës kryen një operacion shumë të guximshëm. Ato u pozicionuan për të bllokuar Detin Adriatik, me synim pengimin e lëvizjes së aeroplanmbajtëses amerikane “Truman”.

Një lëvizje shumë strategjike, pasi ky është deti më afër fushëbetejave të Ukrainës, dhe nga i cili raketat dhe aeroplanët mund të ndërhyjnë teorikisht më shpejt në vijën e parë të frontit.Më 22 korrik, anija “AmiraliatiTributs” kaloi kanalin e Otrantos dhe u ngjit më në veri. Ai u zhvendos nga Gargano dhe u vendos para brigjeve të Abruzzo, të tejpopulluara nga njerëzit për shkak të pushimeve verore. Por nuk ishte vetëm. Nga pas e ndiqte kryqëzori rus “Varyag”, me bateritë e tij të raketave me rreze të gjatë veprimi.

Prania ruse në Mesdhe

Pra lufta po zhvendoset në Mesdhe dhe tensioni është shumë i lartë. Situata është dinamike dhe në evolucion të vazhdueshëm.

Deri pak ditë më parë, në Mare Nostrum janë parë disa automjete luftarake, duke përfshirë anijen e madhe antinëndetëse Admiral Tributs , kryqëzorin e raketave të klasit sllav Varyag , dy raketa pastrimi, Admiral Kasatonov dhe Admiral Grigorovich, një korvetë raketore e drejtuar, ose Orekhovo Zuevo dhe, përsëri, dy nëndetëse të Klasit të Përmirësuar Kilo, Krasnodar dhe Novorossiysk.

Megjithatë, nuk ka siguri në lidhje me praninë e nëndetëses sulmuese Magdan dhe nëndetëses me energji bërthamore Orel. Kujtojmë se prania e Moskës në Mesdhe ka qenë që përpara luftës në Ukrainë.

Moska në fakt ka përforcuar bazën e Tartusit, në Sria, dhe është gjithashtu e pranishme në Algjeri dhe Libi. Sipas asaj që raportohet nga Itamilradar , në Mesdheun qendror, në jug të Kretës, rimorkiatori i Marinës Ruse Sergey Balk, u nis nga Tartus dhe u nis, me sa duket, drejt Algjerisë.

Lëvizjet e Moskës

Në përgjithësi, Mesdheu përfaqëson një zonë shumë strategjike për Rusinë, aq më tepër pas shpërthimit të konf liktit ukrainas. Para së gjithash, sepse është rruga e vetme e hyrjes në Detin Azov dhe Detin e Zi përmes ngushticës së Dardaneleve (nuk duhet të harrojmë se Moska kontrollon brezin që shkon nga Mariupol në Krime).

Pas kësaj, për Putinin, mbajtja e një pranie në rajonin e Mesdheut është e rëndësishme pasi po flasim për një zonë qendrore në perspektivën e tregtisë ndërkombëtare detare. Më pas përmendëm NATO-n. Në rast se Aleanca Atlantike nuk gjen pengesa ruse në Mesdhe, në rast të tensioneve maksimale, Rusia do të ekspozohej ndaj sulmeve të mundshme të menjëhershme, përfshirë ato bërthamore. Me fjalë të tjera, Kremlini do të ishte nën zjarr.

Këtu vendosja e një flamuri në Mare Nostrum bëhet një çështje jetike për Putinin. Presidenti rus nuk ka gjasa të nisë një luftë në këto pjesë. Megjithatë, Rusia ende mund të krijojë frikë, veçanërisht nëse do të kufizonte qarkullimin e automjeteve në Mesdhe duke imponuar ” flluska” të vërteta . Kërcënimi më i madh vjen nga raketat e lundrimit Kalibr të montuara në anijet e skuadronit të pestë.

Këto raketa kanë një rreze veprimi nga 15000 deri në 2500 kilometra.

Published
Categorized as Lajme

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *